Ammatillinen tukihenkilö

Ammatillinen tukihenkilötoiminta
Ammatillinen tukihenkilötoiminta on sosiaalihuollon ja lastensuojelun avohuollon tukimuoto, jonka avulla edistetään lasten ja nuorten hyvinvointia, kasvua ja kehitystä. Ammatillinen tukihenkilö tapaa lasta tai nuorta säännöllisesti, tarjoten apua ja tukea sovittujen tavoitteiden saavuttamiseksi. Tapaamiskertojen ja työskentelyn tarkemmat tavoitteet sekä toteutusmuodot sovitaan yksilöllisesti asiakkaan elämäntilanteen sekä tarpeiden ja toiveiden mukaisesti.
Toiminnan tavoitteet
Toiminnan päämääränä on tukea lapsen tai nuoren kykyä ja rohkeutta toimia omassa ympäristössään, innostaa häntä ottamaan vastuuta itsestään ja omien asioidensa hoitamisesta sekä vahvistaa hänen vahvuuksiaan ja myönteistä minäkuvaansa.
Tukihenkilön rooli
Tukihenkilö toimii lapsen tai nuoren tukena ja ohjaajana. Heidän tehtävänsä voi vaihdella suuresti riippuen asiakkaan tarpeista ja tilanteesta. Yleisiä tehtäviä voivat olla esimerkiksi kuunteleminen, neuvonta, arjen taitojen opettaminen, emotionaalinen tuki ja erilaisten ongelmien ratkaiseminen.
Asiakastyö
Tukihenkilö työskentelee suoraan lapsen tai nuoren kanssa. He voivat tavata asiakasta säännöllisesti ja auttaa näitä selviytymään vaikeista tilanteista, kuten perheongelmista, koulunkäyntivaikeuksista tai sosiaalisista haasteista. Tukihenkilö tapaa lasta tai nuorta sovitusti esimerkiksi kotona tai kodin ulkopuolella, siellä missä lapsi tai nuori viettää aikaansa. Tapaamisia voi olla esimerkiksi viikoittain tai pari kertaa kuukaudessa
Työ on toiminnallista
Tukihenkilö käyttää toiminnallisia menetelmiä, jotka toimivat yhteistyötä helpottavana, tukihenkilösuhdetta yhdistävinä asioina. Toiminnallisuutta on kaikenlaiset tekemiset niin ulkona kuin sisälläkin. Liikkuminen ja ulkona oleminen vaikkapa luonnossa ovat perusasioita. Niihin pitää vain antaa mahdollisuus meille jokaiselle.
Räätälöity tuki
Tukihenkilötyö on aina räätälöity lapsen tai nuoren tarpeiden mukaan. Jokainen asiakas on erilainen, ja tukihenkilön tehtävänä on mukauttaa tuki ja ohjaus vastaamaan näitä yksilöllisiä tarpeita.
Voimaannuttaminen
Tukihenkilön tehtävänä on myös kannustaa lasta tai nuorta ottamaan vastuuta omasta elämästään ja tekemään itsenäisiä päätöksiä. Pyrkimyksenä on voimaannuttaa asiakastaan kehittämään omia taitojaan ja selviytymään vaikeista tilanteista.
Seuranta ja arviointi
Tukihenkilötyötä arvioidaan säännöllisesti. Sen vaikuttavuutta seurataan asiakkaan edistymisen perusteella. Tarvittaessa tukisuunnitelmia muokataan vastaamaan muuttuvia tarpeita.